ZRZV de Boegjes: Coastal Rowing in Muiden

Gepubliceerd op 19 december 2021

ZRZV de Boegies hebben het aangedurfd 20 november 2021 Coastal Rowing in Muiden!

 

Wat kun je nog als moeder van een 16 jarige puber ondernemen wat voor beide leuk is? Een lastig dilemma, maar ik bof: tijdens een door Corona-beïnvloede zomer vakantie in Friesland, waarin we een vloot bestaande uit een optimist, een Laser Pico en een valk tot onze beschikking hadden, misten we volgens hem nog 1 ding: een kajuitboot.

 

Nu heb ik best veel zeilervaring, maar niet met kajuitboten. Dus een ultieme kans om als verjaardagscadeau een privéles-kajuitzeilen op het Markermeer te regelen. Moeder en zoon samen op pad.

Nou kan ik hier ook een verhaal over opschrijven, maar dat is niet waar ik het graag over wil hebben: tijdens dit uitstapje kwamen we namelijk ook langs de KRZV en zagen we Coastal Roeiboten in actie. Wat een spektakel: dat leek me ook wel wat.

 

Maar wie kreeg ik zo gek om mee te gaan: maar de Boegies zouden de Boegies niet zijn, als deze uitdaging met vol enthousiasme werd aangenomen.

Dus na contact op te nemen, werden de plannen gesmeed: we konden met 8 personen deelnemen aan een clinic, waarbij de roeivereniging in Muiden zorgde voor 2 stuurvrouwen en een begeleidingsboot.

Om het programma nog completer te maken, is er ook nog gesproken over een  borreltje nadien en een hapje mee-eten waarvoor wel de kok geïnformeerd moest worden.

En pas toen begon het te dagen: die “K” van KRZV stond voor “Koninklijke”. Hilarisch, zouden Bea en Willem misschien bardienst hebben …?

Helaas kon de borrel en het eten vanwege Corona niet doorgaan, maar wat zijn we verwend en wat hebben we genoten.

We werden ontvangen in een prachtig clubhuis, die “K” was echt wel te zien. Maar daarbij zo’n warm en hartelijk ontvangst.

Tijdens de clinic werden we flink aan het werk gezet en werd veel verteld over de verschillen met het roeien dat wij gewend zijn. Zo zijn de wedstrijden behoorlijk anders: je maakt bij de start, net als bij het zeilen, gebruik van een “vliegende start” over een startlijn. En je vaart een parcours i.p.v. een rechte baan. Ronden van boeien is een combi van lef en techniek: wie wil inhalen moet de ruimte bewaken en voorkomen dat er aanvaringen zijn. Geregeld zitten de riemen in elkaar en wordt tussen de boten “ongevraagd advies” gegeven. Wij moesten wel direct even aan Willem-Jan denken: of hij dit zo wenselijk zou vinden ….

En wat zijn de Coastal Rowing boten wendbaar: met flink sturen en roeien aan 1 boord, scheer je de bocht om. Fantastisch. Ondanks de breedte zijn ze verrassend licht en snel, en toch stabiel, waardoor bij guur weer op het Markermeer je je niet onveilig voelt.

Afsluitend konden we helaas niet een hapje eten op de vereniging, maar zijn we bij Graaf Floris in Muiden geweest.

We kijken terug op een geslaagd uitje, en komen in het voorjaar zeker een keer terug om naast deze Coastal C4 roei-ervaring ook een keer in Coastal C1-tjes te stappen.

 

We kunnen het iedereen aanraden!

 

Groetjes

Regje, Hilbert, Ailina, Marcel, Irene, Mathieu, Peter en Freek